Vertrekkend voorzitter Economic Board The Hague luidt de noodklok

4 mei 2018

Op 26 april droeg Henk Jagersma de voorzittershamer van de Economic Board The Hague over aan Henk Kool. Hij kijkt met plezier terug op de pioniersfase van de board, maar spreekt wel zijn ernstige zorgen uit over de toekomst van de stad. “Den Haag staat in te veel lijstjes op achterstand. Als Den Haag in de toekomst voldoende banen voor zijn inwoners wil behouden, dan moet er structureel geïnvesteerd blijven worden in de economie.”

Als afscheidsboodschap aan de nieuwe gemeenteraad, het toekomstige stadsbestuur en ondernemend Den Haag schreef Jagersma een open afscheidsbrief. Hij luidt hierin de noodklok over de stand van de Haagse economie. Den Haag loopt achter ten opzichte van de andere grote gemeenten in Nederland, profiteert te weinig van de economische groei en te veel mensen zijn afhankelijk van de bijstand. Jagersma vindt het dan ook onbegrijpelijk dat er in het formatieproces voor het nieuwe college vooralsnog weinig aandacht naar economie lijkt uit te gaan.

Jagersma noemt meerdere aandachtspunten voor de gemeente. De belangrijkste: houd de ingezette koers op economisch vlak vast en blijf investeren in de economie. Voor de structurele economische versterking die nodig is in Den Haag, zijn publieke middelen en een betrokken stadsbestuur onontbeerlijk. Verder is een extra boost nodig om het ondernemersklimaat in Den Haag te versterken en mensen in een aantal groeisectoren – zoals de energietransitie, toerisme en (cyber)veiligheid – aan het werk te helpen.