Onze boardleden in de spotlight: dit is Elisabeth Minnemann

21 januari 2025

Sinds wanneer ben je lid van de EBTH en waarom heb je besloten om lid te worden (wat motiveert je)?  
De Haagse is als kennisinstelling onlosmakelijk verbonden met de stad Den Haag. Wij zitten op twee locaties in de stad, onze hoofdvestiging naast Holland Spoor is in de wijk Laak grenzend aan de stationsbuurt, en met de sportcampus zitten we in het Zuiderpark. Veel van onze studenten komen uit de stad en leveren met onderwijs- en onderzoeksopdrachten, stages en afstudeerprojecten een positieve bijdrage aan het lokale ecosysteem tijdens hun studie. Veel van hen gaan hier na hun afstuderen ook aan het werk. Ook onze onderzoeken zijn veelal nauw verbonden met de stad. Als internationaal georiënteerde Hogeschool is de internationale stad van vrede en recht een hele logische match en belangrijke thuisplek voor ons.

Daarnaast is Den Haag mij aan het hart gaan liggen sinds ik in Scheveningen ben gaan wonen. Als Hagenaar zet ik mij graag persoonlijk in voor onze stad.

Vanuit welke achtergrond ben je aangesloten en welkdomein vertegenwoordig je?
De Haagse Hogeschool is de grootste hoger onderwijsinstelling in de stad. Wij brengen veel nieuw talent mee en zijn als netwerkhogeschool een belangrijke partner in de samenwerking met andere onderwijsinstellingen, bedrijven en de lokale overheid. Wij zijn nadrukkelijk een kennisinstelling. Het hbo is een plek waar onderwijs en toegepast onderzoek samenkomt. We hebben daarmee een spilfunctie, waarbij de toegepaste kennis direct bruikbaar is voor mkb, grotere ondernemingen en organisaties in de stad.

Wat zou je met de board willen bereiken en waar ben je het meest trots op?
Ik ben het meest trots op de diversiteit binnen de board. Omdat we daarbinnen verschillende perspectieven samenbrengen, kunnen we onze adviesfunctie richting gemeente en haar ondernemers versterken. Ieder voelt dat je iets moet kunnen betekenen voor je omgeving en voor je partners.

Wat heel belangrijk is voor de co-creatie binnen de stad, is de gedachte dat je echt samen vormgeeft aan gedeelde ambities. Een concreet voorbeeld? De gemeente Den Haag heeft het programma Digitale Veiligheid opgesteld en wil hier een volgende stap in maken. Het doel is een regio aanpak voor de regio Haaglanden.

Wat is de grootste kans die in Den Haag voor het oprapen ligt?
De stad staat internationaal bekend als stad van Vrede & Recht. Daar hoort ook Veiligheid bij. We zien nog veel kansen in het versterken van dit profiel, dat ook onlosmakelijk verbonden is met cyberveiligheid. Den Haag heeft een uniek risicoprofiel en tegelijk het perfecte ecosysteem met veel economische en kennispartners om zich te profileren op dit thema.

Een grote kans voor Den Haag ligt in meer focus op toegepaste AI. De benodigde ingrediënten zijn aanwezig: kennisintensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de regio. Met meerdere kennispartners werken wij aan een The Hague Applied AI-campus die focust op innovatieve toepassingen van AI in de praktijk, waarmee ruimte ontstaat voor interdisciplinaire crossovers en de lokale impact centraal staat. Hiermee kan Den Haag een voorloper worden op AI-governance, passend bij ons profiel van stad van Vrede en Recht.