Internationaal succes voor veertig ondernemers uit de Haagse regio dankzij Internationaliseringsprogramma

20 december 2022

Donderdagmiddag 15 december blikten InnovationQuarter en The Hague Business Agency in Spaces Rode Olifant in Den Haag terug op twee jaar International Market Entry Coaching. In twee jaar tijd begeleidde International Market Entry Coaching veertig ondernemers uit de regio Den Haag naar de Britse, Duitse en Deense markt. Het programma stoomt mkb’ers in negen maanden klaar voor internationaal succes en verbeterde daarmee de concurrentiepositie en werkgelegenheid van de regio. International Market Entry Coaching maakte onderdeel uit van de MKB-deal ‘Internationaal ondernemen voor en door mkb’ers’ van de gemeente Den Haag en het ministerie van EZK.

Saskia Bruines, wethouder Economie van de gemeente Den Haag, benadrukt het belang van dit internationaliseringsprogramma en deelde haar trots over de behaalde doelstellingen. “Het programma heeft allerlei ondernemers geholpen: van familiebedrijven tot ondernemers in de maakindustrie. Het succes, de opgedane kennis en gedeelde ervaringen laten zien dat internationalisering nog steeds hoog op de agenda staat bij het brede Haagse mkb. Voor veel ondernemers was dit de eerste keer dat zij zich op een buitenlandse markt begaven. In buurlanden weliswaar, maar toch met een andere cultuur, zakelijke regels en taal. Het succes is in de eerste plaats natuurlijk behaald door de ondernemers zelf. Maar wel met waardevolle steun van de overheden, THBA, IQ en de partnerraad. Wegens groot succes blijven we ondernemers stimuleren om internationaal te opereren.” In 2023 start de begeleiding van tien mkb’ers naar markten in Duitsland, Denemarken of Zweden. Om het programma toekomstbestendig te maken, wordt vanaf dan ook ingezet op verdere regionalisering.

Deelnemende bedrijven

Voorafgaand aan de bekendmaking ging de wethouder in gesprek met Robert van der Zwan en Annette Wijering, directeur Internationaal ondernemen bij de RVO. Deelnemers van de laatste International Market Entry Coaching -lichting namen hun diploma’s in ontvangst en deelden in een panelgesprek hun ervaringen en opgedane kennis en inzichten. De ondernemingen die hun diploma in ontvangst namen waren: BBBLS, BonCode, Buro BRAND, ePay, Hop & Stork, Human Insight, InnoSer, Interactive Robotics, Iron Roots, Isuna, Laveen, Logsign, Lytho, Naìf Good Care, Novasole, Quattor P, Semansys, Six Dogs,Tiller, vBoxx, Wholy Greens an Zarttech. Het eindejaarsevent werd afgesloten met een netwerkborrel in het atrium van de Rode Olifant.

Dinesh Persad, Interactive Robotics: bedrijf zet in op mogelijkheden robotica in de zorg en in de klas: “Het International Market Entry Coaching programma heeft mij goed voorbereid op mijn eerste gesprekken in Duitsland waardoor ik precies weet wat er speelt op de Duitse markt. Onze market entrance strategie verschilt compleet van onze aanpak in Nederland. Door International Market Entry Coaching hebben wij veel tijd bespaart, ik had dit nooit in zo een korte periode en in mijn eentje kunnen uitzoeken”.

Ook groeien over de grens?

Ben je een mkb-ondernemer in de regio Den Haag en wil je na het lezen van dit bericht ook de sprong naar het buitenland wagen? InnovationQuarter en The Hague Business Agency helpen ambitieuze ondernemers verder met een kosteloze businessbootcamp voor een vliegende start op de internationale markt.  Voor 2023 zoeken we 10 mkb-organisaties uit de Haagse regio. Meer informatie via innovationquarter.nl/