Haags cybersecurity project voor MKB wint Computable Award

29 oktober 2019

Haagse MBO studenten helpen dit jaar ruim 25 MKB-bedrijven zich beter te beveiligen tegen cybercriminaliteit. Het project ‘Cyberwerf’ biedt studenten waardevolle praktijkervaring en bedrijven een laagdrempelige, goedkope optie om hun digitale risico’s in kaart te brengen. Vandaag won Cyberwerf een Computable Award voor ICT project van het jaar in het MKB.

De toenemende digitalisering maakt bedrijven steeds kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. ‘Vooral kleine en middelgrote ondernemingen lopen risico’s, omdat zij vaak niet de middelen hebben om digitale beveiliging tot prioriteit te maken’, zegt cybersecurity expert Fokko Mellema. Zijn proeftuin Security Field Lab bedacht daar vorig jaar oktober een oplossing voor: Cyberwerf.

Cyberwerf is een hybride onderwijsproject, geïnitieerd door ROC Mondriaan, Stichting Kenniscentrum Integrale Veiligheid, bedrijventerrein ZKD en HSD Office en tot stand gekomen met behulp van de Economic Board The Hague, de gemeente Den Haag en Deloitte. Het project biedt ICT-studenten van het ROC Mondriaan de kans werkervaring op te doen met concrete cybersecurity vraagstukken uit het bedrijfsleven. De MKB-bedrijven op het ZKD-bedrijventerrein krijgen op hun beurt op laagdrempelige wijze inzicht in de risico’s op cybercrime. Een ‘win-win situatie’, volgens het juryrapport van Computable.

Met behulp van een zelf ontwikkelde scan sporen de studenten kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur van bedrijven op. ‘De human factor blijft een belangrijk deel van cybersecurity’, benadrukt Mellema. De studenten controleren bijvoorbeeld wifinetwerken op signaalsterkte en veiligheid en checken netwerksystemen op virussen en malware. Vakspecialisten uit het samenwerkingsverband begeleiden de studenten bij hun taken. Wanneer nodig wordt geadviseerd meer gespecialiseerde hulp in te schakelen. Waardoor dit ook voor cybersecurity MKB bedrijven economische spin-off kan opleveren. Een unieke werkwijze in Nederland.

De reacties van zowel studenten als bedrijven zijn tot nu toe zeer enthousiast. De groep van oorspronkelijk 12 studenten wordt nu naar 50 uitgebreid en Mellema is al benaderd door andere geïnteresseerde partijen, waaronder een grote netwerkleverancier en bedrijventerreinen uit Amsterdam en Rotterdam. Mellema: ‘Voorlopig blijven we ons op Den Haag focussen. We gaan het project eerst uitbouwen en dan verder laten groeien.’