Cyberwerf project klaar voor volgende fase

8 oktober 2019

Voor de zomer hebben zeven ICT-studenten van ROC-Mondriaan de Cyberwerf Security Scan ontwikkeld en getest bij verschillende MKB-bedrijven op het Bedrijvenpark Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) in Den Haag. Deze pilot is enthousiast ontvangen en daarmee is het project Cyberwerf klaar voor de volgende fase.

Voor de komende zes maanden zijn de volgende stappen:

  • rapporteren van de individuele testresultaten aan elk van de mkb-bedrijven en het ophalen van hun feedback;
  • verfijnen van de opzet van de security scan en het produceren van een definitieve versie;
  • enthousiasmeren van meer MKB-bedrijven op het ZKD-bedrijvenpark om deel te nemen aan het Cyberwerf project;
  • verduurzamen van het leren-in-de praktijk ervaring in het curriculum van de School voor ICT van ROC-Mondriaan; en
  • Cyberwerf stap voor stap te laten groeien naar volwassenheid in termen van mensen, organisatie en financiering, zodat het kan worden opgeschaald naar andere bedrijventerreinen in Den Haag en de bredere regio van de provincie Zuid-Holland.
Cyberveiligheidsbewustzijn

Dit hybride onderwijsproject op het ZKD Business Park in Den Haag biedt MKB-ondernemers de kans om er achter te komen of hun bedrijf beschermd is tegen cybercriminaliteit. Veel MKB-bedrijven hebben onvoldoende kennis om de risico’s van cybercrime goed in te schatten. Met behulp van de ‘scan’ kunnen mogelijke kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur worden opgespoord. Daarnaast biedt Cyberwerf geselecteerde ICT-studenten een hybride leeromgeving. De studenten worden begeleid bij (a) het ontwikkelen van de vaardigheden die hen in staat stellen om risico’s te detecteren bij een bezoek aan een bedrijf en (b) het geven van adviezen over het inschakelen van professionele hulp waar nodig.

Een student: “Je bent niet iets specifieks aan het leren, maar mag kijken naar belangrijke aspecten op ICT-gebied bij een aantal bedrijven. Dat maakt ook meteen duidelijk waar je op school extra aandacht aan moet gaan besteden.”

Een ondernemer: “Wij hebben onze ICT en beveiliging toch aardig op de rails. Wel kwamen er puntjes van aandacht uit. Die werden tijdens het gesprek heel duidelijk.”

Cyberwerf is in 2018 van start gegaan met steun van de Economic Board The Hague, de gemeente Den Haag en Deloitte. Het is geïnitieerd door ROC Mondriaan, Stichting Kenniscentrum Integrale Veiligheid, bedrijventerrein ZKD en HSD Office.

Cyberwerf is genomineerd voor de Computable Awards 2019 als ICT-project van het jaar voor MKB-bedrijven. Stemmen kan nog tot 6 oktober via www.cyberwerf.nl

Dit project is onderdeel van het Human Capital Programma van HSD Office en een van de projecten van de eerder dit jaar gepubliceerde Human Capital Programma Security.

Meer informatie over Cyberwerf.