BLOG: Economic Board The Hague – positieve impuls voor de Haagse economie

20 mei 2020

Economic Board The Hague bestaat inmiddels 2 jaar. De Board is gestart op initiatief van de gemeente Den Haag en heeft een belangrijke rol in het aanjagen van de Haagse economie en daarmee de werkgelegenheid. Dit doet de Board met grondig onderzoek in de achterban van Haagse ondernemingen en het geven van advies aan het college van burgemeesters en wethouders. Ook heeft de Board een belangrijke ambassadeursrol in het Haagse bedrijfsleven en tillen ze projecten van de grond die van belang zijn voor Den Haag. Over dit en nog meer spraken wij Henk Kool, voorzitter van Economic Board The Hague.

Wat maakt de The Economic Board The Hague speciaal?

Wat de Board zo speciaal maakt, is dat het volledig bestaat uit eigenaren van ondernemingen die ook zelf actief zijn als ondernemer. “We hebben zo veel mogelijk ondernemers uit de verschillende sectoren van Den Haag bij elkaar gebracht, waardoor een mooie mix ontstond van kennis en ervaring. Deze club kan op verschillende terreinen advies geven, omdat ze de “knowhow” vanuit hun eigen bedrijf meebrengen.”

Henk Kool licht toe: “Om een voorbeeld te geven: De directeur van de RABO-bank Den Haag, Harry Wientjens zit bij ons in de Board. Als er financieringsvraagstukken voorbij komen kan hij zo een blik deskundigen van de bank opentrekken en daarmee ons advies ijzersterk maken”.

Economic Board The Hague kent een drietal speerpunten:

Gevraagd en ongevraagd advies

Henk vertelt verder:  “Met de Board geven we economisch advies aan het college van burgemeesters en wethouders. Zo geven we bijvoorbeeld advies aan ambtenaren die werken aan nieuw economisch beleid. Ook geven we ongevraagd advies. Als wij vinden dat er iets helemaal mis gaat in de stad, geven ook daar onze aanbevelingen over. Wij zijn er om te helpen en proberen onderwerpen op een nette manier aan te kaarten. Dit doen we in gesprekken met mensen en organisaties die hierbij betrokken zijn.”

Ambassadeursrol in het bedrijfsleven

De Board heeft een belangrijke rol om Den Haag te vertegenwoordigen in het bedrijfsleven.  “Ik word vaak gevraagd om op congressen, symposia of clubs te vertellen over de Haagse economie, dit doe ik met veel plezier. De gemeente nodigt mij wel eens uit om als onafhankelijk adviesorgaan een pitch te houden. Bijvoorbeeld om bepaalde congressen of interessante bedrijven naar Den Haag te halen. Het komt beter over wanneer een andere, onafhankelijke partij positief spreekt over Den Haag dan wanneer ze dit zelf doen.”

Projecten van de grond tillen

Economic Board The Hague stimuleert nieuwe projecten die de Haagse economie een boost geven. Zonder de Board komen deze initiatieven vaak niet van de grond, wat natuurlijk erg jammer is. Henk geeft een voorbeeld: “We onderzoeken momenteel wat de effecten zijn van ICT, automatisering en robotisering op de werkgelegenheid.  We denken altijd dat dit een negatief effect heeft op de werkgelegenheid, maar niemand kent de exacte cijfers. Aan de hand van dit onderzoek kunnen we bepalen in welke sectoren er minder werk zal ontstaan, maar ook in welke sectoren de werkgelegenheid juist stijgt. Zo kunnen we mensen tijdig omscholen en voorkomen dat ze in de kaartenbak van de bijstand terecht komen.”

Een ander, kleiner voorbeeld van een geslaagd project is de Cyberwerf 070. “Dit is een project waar studenten van Mondriaan, onder begeleiding van The Hague Security Delta en het ZDK bedrijventerrein langs gaan bij kleinere bedrijven om te kijken hoe het staat met de cybersecurity. Ze geven vervolgens tips over hoe ze hun bedrijf beter kunnen beveiligen. Met dit project hebben we zelfs een cyber award gewonnen. Een heel mooi resultaat!”

Henk Kool en het netwerk voor Den Haag

Henk Kool was wethouder van Economische en Sociale zaken in Den Haag van 2006 tot 2014.  “Ik weet aardig wat van economisch beleid en daarom kwam ik in aanmerking voor The Economic Board The Hague.” Verder is Henk voorzitter van een aantal andere organisaties, zoals de vereniging Nederland/China, de stichting World Trade Center in Den Haag, de Haagse Sociale Fondsen en de Mondriaan businessclub.

Landelijk zijn er allerlei bijeenkomsten en veel daarvan worden in Den Haag georganiseerd. “Daar ga ik naartoe om mijn gezicht te laten zien en om nieuwe contacten, kennis en inspiratie op te doen. Dit zorgt er voor dat de Board met goede ideeën komt en dat er nieuwe contacten worden gelegd. Dit is bijzonder waardevol bij bepaalde adviezen of projecten.”

Henk Kool, die overigens niet super oud is volgens zichzelf, gaat al langer mee in deze wereld. Met zijn uitgebreide netwerk en kennis van zaken is hij een veel gevraagde gesprekspartner. “Als je dit goed onder de knie hebt, kun je samen veel bereiken mits je de belangen van de andere partijen meeneemt. Het is dan ook belangrijk om andere mensen dingen te gunnen zodat er sfeer ontstaat dat iedereen elkaar helpt. De Board is er voor het algemene belang dus we zijn blij als onze hulp resulteert in economische groei en meer werkgelegenheid.”

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met The Young Digitals.