Plant of the Future

Scale-up ondernemingen (5 jaar in business en meer dan 5 miljoen omzet) lukt het vaak niet om een volgende schaalsprong te maken in het professionaliseren van de onderneming. Dit heeft te maken met een gebrek aan specifieke managerial vaardigheden, kennis van professionele marketing/sales, HR of ondersteunende services, ontbreken van voldoende groeikapitaal (tegen de juiste voorwaarden) of een combinatie hiervan.

Voor de specifieke categorie scale-up B2B-softwarebedrijven in de industriële sector ziet de board kansen om dit probleem te doorbreken. Grote Nederlandse bedrijven zijn continu op zoek naar innovatieve oplossingen. Vaak kunnen scale-ups – die nog wendbaar en ‘fris’ zijn – deze oplossingen succesvoller ontwikkelen dan zij dat zelf kunnen. Daartegenover staat dat deze multinationals de kennis in huis hebben die scaleup-ondernemingen missen om hun volgende groeistap te maken. In deze combinatie van behoeften ligt een verbindingskans die Den Haag zou kunnen pakken.

Wij stellen een veilige proeftuin-omgeving voor – The Plant of the Future – voor software scale-ups die werken in de industriële sector (bijvoorbeeld energie, chemie, techniek). In deze omgeving krijgen scale-ups de kans om software te ontwikkelen en testen voor multinationals, om producten te showcasen en begeleiding en ondersteuning te ontvangen. Bij succes kunnen zij doorgroeien van local supplier naar regional of zelfs global supplier. Multinationals en scale-ups kunnen elkaar zo helpen om succesvoller te worden. Den Haag zou kunnen profiteren van de aanzuigende werking op scale-ups die een dergelijke proeftuin zou kunnen bieden. EBTH helpt dit project verder uit te denken, relevante partijen te betrekken, tot een eerste businesscase te komen, na te denken over een eventuele locatie en andere mogelijke ondersteuning te bieden